Δεν θα υπεισέλθω σε πολλή ανάλυση, ούτε θα γράψω κανα βιβλίο επί του ζητήματος. Το θέτω απλά σαν ερώτηση (για τους λιγους και καλούς που μπαίνουν τακτικά στο παρόν μπλογκ) και τροφή για σκέψη.
Έχει κάνει κανένας το κόπο να κοιτάξει τις διδακτορικές διατριβές για τις οποίες καυχώνται διάφοροι στα βιογραφικά τους;
Χωρίς να θέλω να ακουστώ υποτιμητικός ή σπασίκλας, αλλά οι περισσότερες που έχω κοιτάξει εγώ κατά καιρούς, δεν έχουν κανένα περιθώριο πραγματικής συνεισφοράς στην επιστήμη και την ανθρώπινη γνώση εν γένει. Είναι glorified στατιστικές, με πομπώδεις αναλύσεις, που ενίοτε απλά καταλήγουν σε μια υπόθεση που κάποιος άλλος ίσως διερευνήσει στο μέλλον.
Το πιστεύω ακράδαντα ότι οι περισσότερες διατριβές, όχι απλά περνάνε και δεν ακουμπάνε, αλλά ακόμα και οι επιβλέποντες καθηγητές μόλις ρίχνουν μια ματιά στα κείμενα.
Προφανώς και δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις διατριβές -κατά καιρούς συμβαίνουν διάφορα συνταρακτικά που ξεκινούν από μια διδακτορική διατριβή (π.χ. αποτελεσματικότεροι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται σε ένα σωρό άλλες ειδικότητες)-, αλλά αν έστω και οι μισοί από όσους έχουν phd είχαν κάποια ουσιαστική συνεισφορά στην ανθρώπινη γνώση, θα εξερευνούσαμε ήδη το γαλαξία. Μοιάζει λίγο δύσκολο να είναι ουσιαστικό το ποσοστό των διδακτορικών διατριβών που έχουν όντως αξία.
Συν τοις άλλοις, και χωρίς να το αναφέρω σαν κάτι κακό ή αρνητικό, από τη προσωπική μου εμπειρία όσοι έχουν phd προέρχονται, τυπικά, από ευνοημένα υπόβαθρα -με γονείς κάθε άλλο παρά φτωχούς και χωρίς προβληματικές οικογένειες.
Θα είχε ενδιαφέρον να γίνει κάποια στατιστική για το π.χ. πόσο πιθανό είναι ένας με phd να προέρχεται από υψηλή, μέση, ή χαμηλή εισοδηματική κλίμακα, ή από κάποια μειονότητα της χώρας του, ή από μετανάστες πρώτης γενικάς. Όρκο δεν παίρνω, αλλά θα στοιχημάτιζα ότι τα πλουσιόπαιδα στους κύκλους των phd students είναι τρομακτικά δυσανάλογα σε σχέση με τα αλλα επιπεδα εκπαιδευσης.
Ίσως κάποιος να θέλει να κάνει... το phd του σε αυτό.
Συνολικά το phd μοιάζει περισσότερο με δηθενιά και ένδειξη κοινωνικού status, παρά με ένδειξη αξιόλογης συνεισφοράς στον τομέα σπουδών σου ή ακόμα και επαγγελματικής εξειδίκευσης. Η εξειδίκευση γίνεται σε επίπεδο μεταπτυχιακού, ενώ σε ορισμένους κλάδους γίνεται καθαρά μέσω της δουλειάς (ή υπάρχει κάποιο msc για εξειδίκευση σε Jakarta EE applications σε Wildfly containers με Java 8;).
"Last but not least", που λένε και οι καλοί μας φίλοι και πιστοί σύμμαχοι Αγγλοαμερικάνοι, πάρα πολλοί που έχουν διδακτορικό, εργάζονται σε κάτι τελείως άσχετο με αυτό. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές πετυχαίνετε στο linkedin άτομα με π.χ. διδακτορικό στη βιοχημεία, που δουλεύουν... managers σε εταιρείες, που μάλιστα δεν έχουν καν σχέση με τη βιοχημεία. Ίσως κάτι να δείχνει αυτό για το σκοπό του phd, που για τους περισσότερους δεν είναι άλλος από τον τίτλο του διδάκτορος.