Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022

Δυο λόγια για το πόνημα του Φαλλμεραυερ


 (αντιγραφή της κριτικής μου στο goodreads, με δυο λόγια παραπάνω)

    Ο μοναδικός λόγος που βάζω τρία αστέρια αντί για δυο είναι η παράθεση της συγκλονιστικής επιστολής των Αθηναίων προς τον Πατριάρχη, όπου τον εκλιπαρούν να άρει τον σε βάρος τους αφορισμό και καταγράφονται με τα μελανότερα χρώματα τα δεινά τους. Μια επιστολή γραμμένη σε βαριά αρχαϊζουσα Ελληνική, που τον 10ο αιώνα είχε πάψει πια να ομιλείται, πλην όμως οι ασυνεπείς (ή προπαγανδιστές) Έλληνες ιστορικοί την τοποθέτησαν... στη τουρκοκρατία. 

    Από εκεί και έπειτα, το εν λόγω πόνημα απέχει παρασάγγας από το να χαρακτηριστεί επιστημονικό, μιας και από το ύφος και τα γραφόμενα είναι εξαρχής ξεκάθαρο πως δεν γράφτηκε με σκοπό να συνάγει συμπεράσματα από τις δεδομένα, ως είθισται στην επιστήμη, αλλά να βρει δεδομένα που υποστηρίζουν ένα εκ των προτέρων διαμορφωμένο συμπέρασμα. 

    Και δεν αναφέρομαι στην ανάμειξη Ελλήνων με Σλάβους και Αλβανούς. Αυτή μόνο ηλίθιοι την αρνούνται.

    Το επιχείρημα του Φαλλμεραυερ είναι ότι οι απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων είχαν εξαλειφθεί σχεδόν ολοκληρωτικά πριν την εγκατάσταση των Σλάβων και αργότερα των Αλβανογενών στη Πελοπόννησο και τη Στερεά Ελλάδα, και ότι οι τελευταίοι έμαθαν Ελληνικά από την εκκλησία. Παρέβλεψε ο κατά τ'άλλα οξυδερκής και διαβασμένος συγγραφέας ότι η Ελληνική που μιλάμε, ούτε γραμματικά, ούτε συντακτικά, αλλά ούτε και λεξιλογικά είναι ίδια με την Ελληνιστική κοινή της εκκλησιας.  Η σαθρότητα του επιχειρήματος είναι εμφανής και από το ότι η επαφή με τα γράμματα τους Βυζαντινούς αιώνες ήταν προνόμιο των λίγων, η "πλέμπα" κρατείτο σκοπίμως μακριά από τη μόρφωση, και η πλειοψηφία των ανθρώπων εκείνης της εποχής ήταν αγράμματοι.  Κομμάτι δύσκολο να διδάξεις ξένη γλώσσα κάποιον που σκόπιμα κρατάς αγράμματο -και μάλιστα διαφορετική από αυτή των γραπτών κειμένων σου. 

    Αν ο Μοριας ήταν όντως τόσο ερημωμένος όταν εγκαταστάθηκαν οι Σλάβοι, θα διατηρούντο οι γλώσσες τους παράλληλα με την ελληνιστική κοινή της εκκλησίας, όπως έγινε αργότερα με τους όντως συμπαγώς και μαζικά εγκατασταθέντες σε εν πολλοίς ερημωμένα εδάφη Αρβανίτες, οίτινες διετήρουν τη γλώσσα τους από τον 13ο αιώνα μέχρι τη δεκαετία του '50. Τίποτα τέτοιο δεν μοιάζει να συνέβη με τους Σλάβους. Απορίας άξιο επίσης, πώς και δεν διδάχθηκαν Ελληνικά και οι Σλάβοι της Σερβίας, της Βουλγαρίας, της σημερινής Β. Μακεδονίας, κ.α., όταν αυτά τα εδάφη υπάγοντο στην ίδια Βυζαντινή αυτοκρατορία, με την ίδια εκκλησία και διοίκηση. 

    Σαν τεκμηρίωση φέρνει και το ότι ούτε στις πρώην σλαβόφωνες περιοχές της Πρωσίας διατηρήθηκαν οι  Σλαβικες διάλεκτοι, αλλά βάζει αυτογκολ αναφέροντας τα μέτρα που έλαβαν οι Γερμανοί αυτοκράτορες -που καταδίκαζαν τους Σλαβοφωνους ακόμη και σε θάνατο. Τίποτα τέτοιο δεν κατεγράφη στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. 

    Και για να φτάσει στο συμπέρασμα που θέλει, χρησιμοποιεί πηγές που από το ύφος τους μοιάζουν μεσ'την καταστροφολογία και την υπερβολή. Είναι περίπου σαν να παίρνει ένας ιστορικός τις κραυγές των σημερινών ακροδεξιών φυλλάδων για π.χ. τα τρισεκατομμύρια Πακιστανών που μαζεύτηκαν στην Ευρώπη, για να καταλήξει στο ότι οι Ευρωπαίοι της εποχής του είναι στη πραγματικότητα Πακιστανοί. 

    Το μοναδικό κάπως ενδιαφέρον επιχείρημα είναι τα Σλαβικά τοπωνύμια του Μορια και ότι τα αρχαία τους ονόματα είχαν ξεχαστεί. Όμως ούτε στη Γερμανία υπήρχαν πολλά τοπωνύμια π.χ. του 6ου αιώνα, που να διατηρήθηκαν μέχρι τον 16ο. Είναι προφανές ότι και οι Γερμανοι εξαλείφθηκαν ολοκληρωτικά και εγκαταστάθηκαν από άσχετους λαούς...

    Παρόλα αυτά η όλη προσπάθεια του Φαλλμεραυερ αποτελεί ένα ηχηρό ράπισμα στην "εθνικοφροσύνη" που περιστρέφει την εθνική μας συνείδηση γύρω από λαούς που έζησαν πριν 2.500 χρόνια και τους περιγράφει σαν να ζήσαν χθες, παραβλέποντας τις πληθυσμιακές μετακινήσεις που μεσολάβησαν στο τεράστιο αυτό χρονικό διάστημα από και προς τον Ελλαδικό χώρο, αλλά και τις χαοτικές μεταβολές στις αντιλήψεις και τον τρόπο ζωής.

    Το Ελληνικό έθνος όπως το έχουμε υπόψιν σήμερα είχε την εθνογένεσή του γύρω στον 13ο αιώνα, περίπου στην 4η σταυροφορία. Τότε ήταν που οι -ασχέτως απώτερης καταγωγής- κάτοικοι της Ελλάδας άρχισαν να αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους όχι μόνο ως ξεχωριστό από τους μωαμεθανούς, αλλά και από τους δυτικούς χριστιανούς. Η εθνικότητα  δεν βασίζεται τόσο στη καταγωγή ή ακόμα και τη γλώσσα, αλλά και στο ποιους θεωρούμε ότι έχουμε απέναντί μας. 

    Οι ελληνοσλαβοαλβανικής καταγωγής πρόγονοί μας του 13ου αιώνα, έγιναν έθνος όταν κατάλαβαν πως έχουν απέναντί τους και την Ανατολή, αλλά και τη Δύση. Εκεί τοποθετείται η εθνογένεση του λαού μας, και όχι στην αρχαία Ελλάδα όπως λανθασμένα πιστεύουμε. Από την αρχαία Ελλάδα αντλούμε ένα ποσοστό της καταγωγής μας και τη γλώσσα μας, όχι όμως και την εθνική μας συνείδηση, τον τρόπο ζωής μας, τα ήθη και τα έθιμά μας, και σίγουρα δεν αντλούμε το σύνολο της καταγωγής μας. Πρέπει να ξεπεράσουμε το κομπλεξ μας με τους αρχαίους Έλληνες, και το πόνημα του Φαλλμεραυερ μπορεί να συνεισφέρει σε αυτό.


Σάββατο 2 Ιουλίου 2022

Ας μιλήσουμε κομματικά.

Σιχαίνομαι να μιλάω κομματικά και να παίρνω το μέρος φορέων ή προσώπων αντί να επικεντρώνομαι σε θέσεις και ιδεολογίες.

Κάποια πράγματα όμως πρέπει να ειπωθούν.

Όταν ακούς τους "ζαιους" να μιλάνε για τον Τσίπρα, παραθέτουν μια αξιόλογη λίστα από αντικειμενικά, τεχνικά επιχειρήματα υπέρ του. 

Ότι άφησε πλεόνασμα 40 δις στα μονίμως άδεια κρατικά ταμεία, ότι ήταν "πανταχού παρόν" ως πρωθυπουργός σε κάθε μεγάλο ή μικρό γεγονός ήταν εκεί και έκανε δηλώσεις, ότι τη χώρα που όλοι αποκαλούσαν "Μακεδονια" νετα-σκετα, την ανάγκασε να γίνει "Βορεια Μακεδονια", και ότι ήταν ο μοναδικός πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης που άφησε το Ελληνικό κράτος με μικρότερο χρέος απ'ό,τι το παρέλαβε, όπως φαίνεται και παρακάτω: 



Πώς σας φάνηκε το παραπάνω διάγραμμα, που πάμπολλα ομοιά του θα βρείτε γράφοντας "gross external debt"; Απίστευτο; Ο ίδιος δεν πίστευα στα μάτια μου όταν το είδα, γιατί τα ΜΜΕ έχουν καλλιεργήσει επιτυχέστατα ότι ο Τσίπρας μας χρέωσε 100 δις (????????) από τη διαπραγμάτευση -fake news βασισμένα σε αρλούμπες κάποιου Ευρωπαίου οικονομολόγου που μιλούσε μεταφορικά.

Έχουν επίσης πάμπολλα αντικειμενικά και τεχνικά επιχειρήματα κατά του Μιζοτάκη. Δεν ξέρω ποια είναι ακριβώς αυτά που λένε συνήθως οι συριζαίοι (ή σκέτα ζαίοι αν προτιμάτε), αλλά θα συνοψίσω ο ίδιος τι μου έχει μείνει από την τριετία του μιζοτάκη:

1. Που εν μέσω πανδημίας προσλάμβανε ΜΑΤατζήδες και ούτε έναν γιατρό, με αποτέλεσμα τα αρνητικά ρεκορ της Ελλάδας
2. Που οι Ευρωπαίοι του έδωσαν περίπου 60 δις για να φτιάξει ΜΕΘ και δεν έφτιαξε ούτε 1000, ενώ με πολύ μικρό ποσοστό του δανείου μπορούσε να φτιάξει υπερδεκαπλάσιες
3. Σκάνδαλο novartis και δίωξη αυτών που το αποκάλυψαν αντί των υπευθύνων
4. Τα αποτυχημένα lockdowns
5. Τη trash-tv τηλεπερσόνα που μπήκε στη πολιτική ζωή και μάλιστα υπέγραφε και συμβόλαια θανάτου σε βάρος δημοσιογράφων 
6. Μέρα παρά μέρα σκάνδαλα τύπου σκοιλ ελικικου
7. Πού τον έχανες πού τον έβρισκες ήταν και είναι κάθε ΣΚ τριημεράκι (ξηγιόταν μπανάκι στη θάλασσα ακόμα και όταν η Ευβοια γινόταν παρανάλωμα, ffs)
8. Εξίσωση του MITSARAS COLLEGE με το ΕΜΠ
9. Τον μεγάλο περίγελο των Αθηνων και το Μπακογιάννη να δηλώνει ότι ξόδεψε εκατομμύρια ευρώ "πειραματικά"
10. Το ότι το αμάξι πρωτοκλασάτου μέλους του κόμματός του πάτησε έναν φουκαρά σε μέρος που υπήρχαν παντού κάμερες και δυο χρόνια τώρα δεν έχει γίνει καν έρευνα
11. Πήγαινε να δει NBA με το πρωθυπουργικό αεροπλάνο ενώ υποτίθεται ότι δούλευε "για μας" (σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα ο πρωθυπουργός θα είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση μετά από αυτό, ακόμα και αν ήταν αποδεδειγμένα καλός)
12. Που έστειλε όπλα στην Ουκρανία και χάλασε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία χωρίς να του το ζητήσει κανένας, απλά και μόνο για να γίνει "στρατηλάτης", και τελικά οι Ουκρανοί ευχαριστούσαν τον... Ερντογάν 
13. Τους εφοπλιστάδες να τον "χέζουν" δημοσίως, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα δεν έχει καμία πραγματική ανάμειξη στη ναυτιλία, και αυτόν να τους κανεί επίτιμους καλεσμένους σε δεξιώσεις ούτε πέντε μέρες μετά
14. Την ελευθερία τύπου στην Ελλάδα να πέφτει κάτω και από δικτατοριών της λατινικής Αμερικής 
15. Τους αστυνόμους να δέρνουν μεσήλικες στη Νέα Σμύρνη στη κυριολεξία χωρίς καμία αιτία και αφορμή και τη κυβέρνηση να τους στηρίζει 
16. Οδηγούς να παγιδεύονται στην Αττική Οδό λόγω κακοκαιρίας και βουλευτές της ΝΔ να προτείνουν σοβαρά να μπαίνει πρόστιμο σε όποιον παγιδεύεται (?!?!?!?!?)
17. Το πρόσφατο φιάσκο με την turkaegean και τον "αδιευκρίνιστο" Άδωνι να διατάσσει ΕΔΕ επειδή... δεν ενημερώθηκε η κυβέρνηση, ενώ ήδη πέρυσι το είχαν γράψει οι εφημερίδες σε Ελλάδα και εξωτερικό
18. Την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με πρόσχημα να πέσουν οι τιμές και να αυξηθεί η ποιότητα, και τελικά οι λογαριασμοί έρχονταν ακόμα και διπλάσιοι των ενοικιων, και από πάνω συχνότερα blackouts απ'ό,τι πριν 
19. Τη νομιμοποίηση των δεκάωρων και τη "πληρωμή" με ρεπο 
20. Τις τιμές να αυξάνονται στο θεό περισσότερο από οπουδήποτε στη Δύση, και ακόμα και το σουβλάκι να γίνεται είδος πολυτελειας

...και πολλά ακόμη. Δεν ξέρω ποιο ή ποια από αυτά αξιοποιούν περισσότερο οι "ζαιοι" ως επιχείρημα, αλλά όποιος θέλει να κράξει μιζοτάκη μπορεί να βρει άφθονες καλές αφορμές χωρίς να χρειαστεί να ψάξει και πολύ. Από όλα τα παραπάνω, το καθένα από μόνο του θα ήταν αυτούσιος και αυτοτελής λόγος να ψηφίσουμε και με τα δυο χέρια τον αντίπαλό του, πόσω δε μάλλον όλα μαζί.


Πάμε στην αντίπερα όχθη. Επιχειρήματα υπέρ του μιζοτάκη από νεοδημοκράτες.
 
Δεν έχω ακούσει από νεοδημοκράτη ούτε ένα αξιόλογο επιχείρημα υπέρ του Μιζοτάκη (εδώ που τα λέμε, δεν άφησε και κανένα περιθώριο να πει κάποιος κάτι αξιόλογο υπέρ του). Το κοντινότερο πράγμα που έχω ακούσει σε επιχείρημα υπέρ του, είναι ότι "θωράκισε" τη χώρα -στην ουσία μιλάνε για την αγορά των Ραφαλ, αφού τίποτα άλλο δεν έκανε για να τη θωρακίσει. Παραβλέπουν βέβαια ότι τα πήραμε μεταχειρισμένα και σε υψηλότερη τιμή απ'ό,τι αν ήταν αμεταχείριστα, όπως παραβλέπουν και ότι δεν πήραμε αρκετά για να κάνουν ουσιαστική διαφορά.

Τα υπόλοιπα είναι επιχειρήματα προσωπολατρείας, π.χ. για το πόση μόρφωση έχει, που πολύ μεγάλη συζήτηση μπορεί να ανοίξει εδώ για το αν την έχει ή απλά του αγόρασε πτυχία ο μπαμπάς του, αλλά αντ'αυτού θα προβάλω ως ένσταση ότι το μορφωμένος δεν είναι συνώνυμο του έντιμος ή του ικανός να κυβερνήσει. Πιο παλιά τον παρουσιαζανε και ως παθιασμένο εργασιομανή, αλλά μετά από τόσες φορές που τον είδαμε να διακοπάρει, ούτε τα πιο φανατισμένα μπλε τρολλς δεν τολμάνε να το ισχυριστούνε.


Από εκεί και έπειτα, τα επιχειρήματα που έχω ακούσει από νεοδημοκράτες κατά του Τσίπρα, άλλα ισχύουν και άλλα όχι, και άλλα αντιφάσκουν μεταξύ τους. 
1. "Αντάλλαξε τη Μακεδονία με τις συντάξεις / Ξεπούλησε τη Μακεδονία" (που την ιδιωτικοποίησαν από κοινού ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, και ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν ξεπούλημα δηλαδή; Το όνομα είναι ο καημός μας;) 
2. Μας μετέτρεψε το ΟΧΙ σε ΝΑΙ (για αυτό τον κράζουμε όμως εμείς οι αριστεροί. Οι δεξιοί θα περίμενε κανείς να πίνουν νερό στο όνομά του που ακολούθησε "ρεαλιστική πολιτική" και  μας κράτησε στο ΕΒΡΟ)
3. Ματι (ενω τα αυθαιρετα με τους φράχτες είχαν καταγγελθεί εδώ και στη κυριολεξία δεκαετιες και κανένας δεν τα ακούμπησε)
4. Random αναφορές σε παλιά του σαρδάμ και τα κακά Αγγλικά του (360 μοίρες, το ρεζιλεμα με τον Κλίντον, και το now we have the queue), σαν 13χρονα που ψαχνουν αφορμες να κοροιδεψουν συμμαθητη τους
5. Δεν αγόραζε αρκετά όπλα (γ ο υ α ο υ)

Ας μη μακρυγορούμε περαιτέρω. Τα επιχειρήματα κατά του Μιζοτάκη και υπέρ του Τσίπρα, υπερτερούν συντριπτικότατα, ποσοτικώς τε και ποιοτικώς,  σε σχέση με τα υπέρ του Μιζοτάκη και κατά του Τσίπρα.

Βλέποντας στα social media ακόμα και πρώην ψηφοφόρους του να τον αναθεματίζουν, τολμώ σαν πρόβλεψη για τις επόμενες εκλογές πως η ΝΔ δεν θα πέσει απλά· θα πέσει με Πάταγο. Ένδειξη του τι έρχεται, το ότι η ΔΑΠ από  40% και πρώτη επί τρεις δεκαετίες, καταρρακώθηκε στο σχεδόν 20%, και αυτό παρά το ότι οι σημειώσεις και τα εκ των προτέρων λελυμένα θέματα μοιράζονταν πιο απλόχερα από ποτέ. Η απάντηση της ΝΔ φυσικά ήταν να προτείνει... κατάργηση των φοιτητικών εκλογών και των παρατάξεων. Άγνωστο κατά πόσο μετά τις εκλογές θα προτείνει κατάργηση των εκλογών γενικότερα...

Αν τελικά έχω λάθος και η ΝΔ ξαναβγει, αν έχω πέσει τόσο έξω για το iq και τη ψυχοσύνθεση του λαού μας, αν τελικά τα παππούδια στο καφενείο που νομίζουν ότι τους κατέστρεψε ο τζίμπραζ ψηφίσουν περισσότερο από τους νέους, θα πάψω για πάντα να ασχολούμαι με τα πολιτικά δρώμενα του μπουρδελιστάν, και θα θεωρώ πλέον τους Έλληνες άξιους της μοίρας τους, όποια και αν είναι αυτή. 

Ο Έλληνας στα εργασιακά είναι δειλός και καρπαζοεισπράκτωρας· αλλά τουλάχιστον στη ψήφο είναι γενναίος.  Το 2015, με κλειστές τράπεζες, βρόντησε με πάθος στο διάολο τους ευρωβλακάκους, και με πλήρη επίγνωση του τι θα συνέβαινε αν βγαίναμε από το ευρω ψήφισε και με τα δυο χέρια ΟΧΙ. Αν αυτό άλλαξε, ή αν είμαστε τόσο χαζοί που δεν βλέπουμε ότι ο μιζοτάκης είναι ο αντικειμενικά χειρότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης και ίσως της νεότερης ιστορίας μας γενικότερα, δεν έχω και ούτε θέλω να έχω τη παραμικρή δουλειά με τα πολιτικά, κοινωνικά, και οικονομικά αυτής της χώρας πια.