Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2019

"Att vara en riktig man är att..."

Jag vet inte, men det säkert inte är att gråta och visa känslor.

Det finns en anledning till att pojkar förväntas kunna kontrollera känslorna och inte visa dem, medan för tjejerna finns det inget social påtryckning om att förvärva sådana förmågor: en man kan bli farligare ifall han inte kontrollerar känslorna. Jag vet att det låter sexistiskt för några av er, men tillåt mig utveckla.

Är det en tillfällighet att varenda gång ni hör om två personer som började förolämpa och slutligen dödade varandra för en parkeringsplats, de är nästan alltid män? Det är inte ett statistisk anomali: på grund av båda evolutionära och sociala anledningar, känslor av en man kan bevisa sig vara farligare än en kvinnans.

Vare sig på grund av vår testosterone, vare sig på grund av infödda hjärntstrukturer som är olika hos män och kvinnor, eller på grund av sociala stereotyper som inte ska sluta finnas i nära framtiden, män kännetecknas av en tendens att bli arg oftare, och att vara aggressiva när de blir så. Jag hävdar inte att det är rätt eller att de som inte beter sig som neanderthaler är inte "riktiga män" -jag bara säger att det finns några statistiska skillnader.

Kanske anledningen till att män förväntas lära sig kontrollera sina känslor är att våra förfäder var medvetna om att när en man inte lär sig göra så, så är det mer sannolikt att man ska utföra antisociala handlingar. Undervisa inte din son att kontrollera sig för att inte gråta när han är ett barn, och du får en vuxen som inte kan kontrollera sig för att inte bråkas.

Den här skitsnacken -att det inte är ett problem om en man uttrycker känslorna- måste ta slut.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου